Узнали, что и за сколько продают у трассы рядом с Шиковичами
У будны дзень нешматлюдна на месцы прыдарожнага гандлю, што побач з мінскай трасай ля вёскі Шыкавічы.
За прылаўкам толькі двое – жанчына і мужчына. Тавар аднолькавы – суніцы.
– Колькі каштуе? – пытаюся ў жанчыны.
– Паўлітровы слоік – 10 рублёў, літровае вядзерца – 20.
Знаёмімся.
– Галя Забаронак, з Шыкавіч родам, – прадстаўляецца жанчына. – Некалькі год таму ўжо была ў газеце.
– Ці ёсць сёлета ў лесе ягад?
– Як тут сказаць? – задумваецца Галіна. – Каб сказаў, што многа-многа – не. Сёння з пяці да дзевяці гадзін тры літры сабрала.
– А як за дзень не прадасце? Што з ягадамі рабіць будзеце?
– Сабе замарожу на зіму. Гэта ж не журавіны і не брусніцы – хутка псуюцца. Трэба, каб дзень у дзень была рэалізацыя.
Адзіны сённяшні Галінін канкурэнт – Анатоль Каўрус з Брусоў.
– Так здалёку дабіраліся? – дзіўлюся.
– Збіраў-збіраў ягады і лесам прыйшоў, – адказвае. – А спецыяльна сюды дабірацца няма патрэбы: ля Брусоў таксама месца для гандлю абсталявана.
– А ў вас якая цана? – цікаўлюся.
– Такая самая: літровы слоік – 20 рублёў, паўлітровы – 10, шклянка – 5.
– Сумна вам тут сёння, – кажу Анатолю і Галіне. – У выхадныя, мусіць, болей людзей бывае?
– Прадаўцоў-то болей, – смяецца жанчына. – А пакупнікоў таксама мала. Але нічога, патроху купляюць. Каб не куплялі, мы б тут не стаялі.
Непадалёку прыпаркаваны легкавік. У адчыненым багажніку – скрынка з надпісам “Рыба”.
– Віця, – прадстаўляецца гаспадар.
– Якая ў вас рыба?
– Гарачага вэнджання, на альховых дрывах. Гараць дровы, дым выходзіць праз вялікую трубу. Натурпрадукт! Амаль як дзяды вэндзілі. Нават лепш. Бо дзяды ў шафе для вэнджання знізу рабілі топку. На яе з рыбы капалі сок, тлушч – гэта не зусім добра.
Мужчына адчыняе скрынку.
– Вугор – 120 рублёў, – кажа. – Лешч – 25, лінь – 40, фарэль – 55. Акунь марскі – 40. Гэта ўсё цэны за кілаграм.
– Дзе бераце рыбу?
– Купляю марожаную ў магазінах, у фірмах. Усё з дакументамі, па тэхналогіі. Вэнджу сам у вёсцы.
– І ці добра прадаецца?
– Слаба ў параўнанне з пазамінулым годам. Летась ужо была прасадка па продажах. Сёлета – яшчэ горш.
– Але з гэтага можна жыць?
– Можна. Я самазаняты, за кошт гэтай рыбы і жыву. Зімой трачу тое, што за лета нагандляваў.
– Ці можна сфатаграфаваць вас ля скрынкі з рыбай?
– Гэта не проста скрынка, а халадзільнік: тут 20 кілаграмаў лёду, – мужчына дэманструе на дне пластыкавыя кантэйнеры. – Рыбу фатаграфуйце, а мяне нашто? Звычайны чалавек.
Наталля ЛІСІЦКАЯ Фота аўтара