Як патлумачыў галоўны дзяржінспектар па закупу і якасці сельгаспрадукцыі А. У. Булыга, па стану на 9 жніўня на адрас ААТ «Маладзечанскі хлебапрыёмны пункт» з гаспадарак раёна паступіла 2390 тон збожжа, што складае 51,7 працэнта ад задання. Такое становішча задаволіць не можа, тым больш, што была пастаўлена задача разлічыцца з дзяржавай да 10 жніўня.
— Найлепш на гэтым фоне выглядаюць хлебаробы СВК «Свірскі край», — сказаў Аляксандр Уладзіміравіч, - яны рэалізавалі дзяржаве 91,8 працэнта збожжа ад запланаванага і да таго ж здалі на 150 тон больш харчовай пшаніцы. У СВК «Занарацкі» аналагічны паказчык складае 84,5, УП «Вішнеўскае-агра» — 83,1, у АСП «Вузлянка» — 81,7 працэнта. Дарэчы, перавыканалі план на 45 тон па пшаніцы і ў СВК «Міжазёрны край». А вось, да прыкладу, з СВК «Лук’янавічы» на сённяшні дзень не паступіла на хлебапрыёмны пункт ні адной тоны збожжа. Яно забракавана па прычыне засмечанасці, а таксама наяўнасці спарынні. Толькі на 7 працэнтаў выканалі план ва УП «Габы-агра», на 10,6 працэнта — у ААТ «Мядзельскае аграпрамэнерга». Не атрымалі пшаніцы адпаведнага стандарту ў СВК «Слабодская зара» і «Зані».
Усё харчовае жыта з гаспадарак Мядзельшчына (і частка з суседніх раёнаў) паступае на Княгінінскі вытворчы ўчастак ААТ «Вілейскі камбікормавы завод». На раніцу 9 жніўня сюды было дастаўлена 2061 тона збожжа, пры плане 3500 тон.
— Першымі выканалі заданне хлебаробы АСП «Вузлянка», — расказаў пры сустрэчы начальнік участка Э. Б. Радзевіч. — Яны даставілі 243 тоны жыта пры плане 180 тон. Можна адзначыць СКП «Беларусь» і УП «Вішнеўскае-агра», дзе таксама паспяхова справіліся з рэалізацыяй харчовага жыта. Што датычыць нашага калектыву, праблем ніякіх няма. Летась, напрыклад, здаралася па 1600 тон збожжа за дзень дастаўлялі, а сёлета 600-700 тон у сярэднім. Дасушваць даводзіцца няшмат. А калі трэба, заўсёды напагатове сушылка «СЗК-10», якую абслугоўваюць пазменна машыністы Віктар Гурскі і Аляксандр Святоха, а таксама Міхаіл Клімовіч і Аляксандр Лакуцэвіч. Яна працуе на дрывах, якія прывозім з Нацыянальнага парку «Нарачанскі».
Хапае, як заўсёды, клопатаў у загадчыцы лабараторыі К. Р. Жаўняровіч і яе падначаленых.
— Адна з праблем, — нагадала Кацярына Рыгораўна, — вялікая колькасць спарынні. Правяраць даводзіцца літаральна кожную машыну са збожжам, і нярэдка адпраўляем не разгружанай у зваротны шлях. У харчовым жыце і трыцікале дапускаецца ўсяго 0,25 працэнта спарынні. А калі гэты паказчык складае 0,5 працэнта, такое збожжа можам прыняць толькі на фураж. Пры дадатковай дапрацоўцы сітуацыю можна выправіць. Трэба ведаць, што спарыння ўтрымлівае галюцагенныя рэчывы і, увогуле, адмоўна ўплывае на якасць хлебных вырабаў, таму і прад’яўляюцца такія строгія патрабаванні. Дарэчы, выяўляем у паступаючым збожжы і жучкоў-шкоднікаў. З’яўляюцца яны там, дзе дрэнна пачысцілі сушылкі, склады, пляцоўкі для складзіравання ўраджаю. Нярэдкая з’ява — засмечанасць збожжа. І ў першую чаргу гэта датычыць УП «Габы-агра».
Як заўважыла К. Р. Жаўняровіч, на жаль, не ўсе кіраўнікі з разуменнем ставяцца да атрыманых заўваг па якасці іх прадукцыі і замест таго, каб хутчэй выправіць сітуацыю, пачынаюць нікому не патрэбныя спрэчкі, высвятленне адносінаў. Такія паводзіны, канечне, не на карысць агульнай справы. Продаж хлеба дзяржаве працягваецца і, думаецца, з гэтым пачэсным заданнем хлебаробы Мядзельшчыны неўзабаве справяцца.
Аляксандр БЫКАЎ.
Фота Таццяны Несцярэнка.